fredag 10 september 2010

Fredens trummor

Två byar i fejd sedan urminnes tid, två pojkar på varsin sida i konflikten, en oväntad vänskap och en gammal vis eremit. Det är ingredienserna i den internationellt erkände författaren Meshack Asares nya berättelse om fred och tolerans.

Vad gör man när man inser att man har blivit vän med en person som tillhör fienden och när man utsätts för trycket att skada honom? Det är dilemmat som drabbar de två pojkarna Billa och Meliga, som bor på varsin sida om floden och därmed borde vara fiender till varandra - för så har det ju alltid varit. Men Billa och Meliga tycker om varandra och inser att de har mycket gemensamt. Så småningom får de hjälp från oväntat håll och deras beslut att hålla fast vid vänskapen leder till att de vuxna tvingas omvärdera sin syn på den gamla fejden.

Om författaren:

Meshack Asare har skrivit ett tjugotal böcker för barn och ungdomar, och illustrerar själv sina egna verk. Han är flerfaldigt prisbelönad och har två gånger nominerats till Astrid Lindgren Memorial Award. På svenska finns sedan tidigare Trädets barn, Trumgubbens hemlighet, Tawias kanot, Katten söker en vän, Kanoten samt Chipo och fågeln på berget (samtliga utgivna av förlaget Hjulet). För mer information och länkar till intervjuer med Asare, besök PaperTigers författargalleri!

Bokfakta:

Författare och illustratör: Meshack Asare
Originalets titel: Cross drums
Översättning: Peter Törnqvist
Grafiskt arbete: Jenny Franke
ISBN: 978-91-86307
Utgivningsår: 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar