måndag 20 september 2010

Ynari

Ynari är en flicka med fem flätor som tycker om att sitta nere vid floden och se fiskarna leka i vattnet.

En dag när hon sitter där träffar hon en pytteliten man som lär henne att ord kan betyda olika saker för olika människor, och att ingen behöver ordet "krig". Med hjälp av sina fem flätor, ett stort mått kärlek och ett visst mått av magi får Ynari fem byar att sluta kriga.

Under en resa som är späckad med vishet, stjärnor och goda hjärtan, får hon lära sig att det går att både skapa och utplåna ord. Hon lär sig vad ordet "fred" innebär och hon återupptäcker ett gammalt ord som fått en ny klang, ordet "vänskap".

Om författaren och illustratören::

Ondjaki är en ung angolansk författare som skriver både prosa och poesi för barn och vuxna, samt även har gjort film. På svenska finns sedan tidigare vuxenromanen Visslaren (Tranan 2009, översättning Yvonne Blank). Ondjakis böcker finns översatta till en rad olika språk.

Danuta Wojchiechowska föddes i Kanada, men bor sedan 1984 i Portugal. Hon har arbetat som illustratör i många olika sammanhang, men också med scenografi och kostymer för teatern. Hon har nominerats till det prestigefulla Hans Andersen-priset.

Ur recensionerna:

"Berättelsen bär på drag från klassiska sagor, men har en specifik berättarstil som är väldigt spännande. Enligt Ondjaki kom idén till den här boken från en dröm och visst finns det mycket från drömmarnas värld som går att känna igen i berättelsen. Till exempel de märkliga parallellerna mellan händelser och personer, de överraskande vändningarna och även drömmens fragmentariska bildspråk där varje bild eller händelse får stor betydelse."
Barnboksprat

"Texten är poetisk och lättläst med rytmiska upprepningar. Illustrationerna förstärker den magiska stämningen med sin lite naiva stil och varma färgtoner. Boken innehåller mycket text och lite ovanliga, utmanande tankegångar, varför jag tror att boken vinner på att läsas i kortare avsnitt, med samtal mellan. Det här är en berättelse som passar för barn som nyligen börjat skolan och det skulle glädja mig mycket om den lästes just i skolan."
Lyrans noblesser

Bokfakta:

Författare: Ondjaki
Illustratör: Danuta Wojchiechowska
Originalets titel: Ynari: A menina das cinco tranças
Översättning: Yvonne Blank
Grafisk arbete: Marina Wiking
ISBN: 978-91-86307-45-5
Utgivningsår: 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar