fredag 13 maj 2011

Gatans prins

Livet på Kinshasas gator är hårt och fyllt av faror för en liten pojke utan föräldrar. Men Shégué är påhittig. Tillsammans med vännen Lokombe förvandlar han soptippen till en guldgruva. De tillverkar leksaker av skrot och säljer dem på marknaden. Och det ser ut som om livet håller på att förändras för Shégué ...

Gatans prins är en enkel och vacker berättelse som bygger på erfarenheten av många barns vardag i författarens hemland.

Om författaren:

Dominique Mwankumi är född 1965 i Kongo-Kinshasa och är verksam som illustratör och författare. Idag lever han i London, men han har inte glömt hur det är att vara barn.

Dominique Mwankumi är född 1965 i Kongo-Kinshasa och är verksam som illustratör och författare. Idag lever han i London, men han har inte glömt hur det är att vara barn.

Utdrag ur recensionerna:

"Att Mwankumi även är intresserad av den fotografiska bilden förvånar inte. Det är måhända 'en enkel berättelse', men han komponerar sina illustrationer på djupet med pojkarnas röda och blå tröjor i olika konstellationer mellan för- och bakgrund. Hans lätta akvareller är beslöjade av ett dis som kan vara morgonsol, smog, hög luftfuktighet eller alltihop. Och huvudpersonerna är de där barnen som flimrar förbi på inklippsbilder i tv-program som 'Dokument utifrån'. Mwankumis förmåga att smälta samman bildpoesi med socialt engagemang får mig ofrånkomligt att tänka på filmer som De Sicas 'Cykeltjuven', Kurosawas 'Dodeskaden' och Ken Loachs 'Kes Falken'."
Mats Kempe, Dagens Nyheter

"Det är en tankeväckande och vacker skildring om barns utsatthet, om vänskap och faktiskt om möjligheter. Illustrationerna är beslöjade och ömtåliga precis som huvudpersonerna."
Bibliotekstjänst (Häftepos 11118430)

Länkar:

Dominique Mwankumis egen webbplats (på franska)
Mats Kempe om Gatans prins i Dagens Nyheter

Bokfakta:

Författare och illustratör: Dominique Mwankumi
Originalets titel: Prince de la rue
Översättare: Suzanna Petersson Kero
Grafiskt arbete: Marina Wiking
ISBN: 978-91-86307-47-9
Utgivningsår: 2011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar