onsdag 18 maj 2011

Jordbarn, himmelsbarn

Kinesiska tecken är fascinerande, vackra och nästan magiska för den som inte kan läsa dem. Och nu har Choi Sukhee, som gjorde illustrationerna till boken Världen i kartan, gjort en bok om dem.

Tillsammans med en liten flicka får vi uppleva himmel och jord, måne och sol, stjärnor och moln, berg och vatten, träd och blommor, mor och far - allt presenterat i färgsprakande vackra bilder.

Passa på att lära dig några tecken du också, samtidigt som du njuter av bilderna!

Om författaren:

Författaren och illustratören Choi Sukhee studerade design på Söuls universitet och skriver och illustrerar numera banböcker. 2005 blev hon vald till Årets bilderboksförfattare i Bologna.

Ur recensionerna:

"Bilderna är idylliska, harmoniska och inte ens vargmolnet känns otäckt fast han dreglar när han ser fårflocksmolnen ... Choi Sukhee är en sydkoreansk barnboksillustratör, som fått illustratörspris i Bologna och mycket beröm för sina vackra akvareller i barnboken Världen i kartan (2008). Den är också utgiven av bokförlaget Tranan/Trasten, som så förtjänstfullt ger oss inblick i litteratur utanför den västerländska sfären."
Eva Palm, BTJ (Häftespos 11118374)

"I bilderboken Jordbarn, himmelsbarn får vi lära känna en liten flicka som älskar det mesta här i livet. I början av boken berättar flickan om sin kärlek till solen, månen och stjärnorna, i slutet har turen kommit till jorden, pappa och mamma. Varje uppslag innehåller en kort, vacker, poetisk text och den mest fantastiska illustration man kan föreställa sig. Bilderna föreställer kinesiska tecken, de är rikt smyckade och väcker både barnets och den vuxnes lust att läsa mer ... Den "enkla" texten, med de rytmiska upprepningarna gör att denna bok kan läsas även för de yngre förskolebarnen, bokens skönhet gör att den uppskattas i alla åldrar."
Lyrans Noblesser

"Jag lånar hem allt jag kan få tag i av Choi Sukhee ur det svenska bibliotekssystemet. Jag försöker gång på gång ringa in vad som gör henne så fascinerande och bra. En nypa japansk tecknad film från Studio Ghibli, en droppe kurbitsmåleri, en släng av rysk folksaga och en gnutta Kristina Digman. Kanske kunde jag beskriva hennes böcker så."
Mats Kempe i Dagens Nyheter

Bokfakta:

Författare och illustratör: Choi Sukhee
Originalets titel: Hanul ai, ttang ai
Översättare: Ahryun Gustafsson
Grafisk form: Jenny Franke
ISBN: 978-91-86307-80-6
Utgivningsår: 2011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar