onsdag 7 juli 2010

Världen i kartan

Varför började människor använda kartor? Och hur fungerar en karta egentligen? Med vackra bilder och enkel text berättar Världen i kartan om hur vi har orienterat oss i naturen och staden från äldsta tid fram till idag.

I boken får du veta hur man ritar en karta, hur de första kompasserna såg ut och hur man visste åt vilket håll olika väderstreck låg förr i tiden. Författaren funderar över när man egentligen behöver kartor och berättar om hur de första kartritarna tänkte. En vacker bilderbok om ett fascinerande ämne!

Om författaren och illustratören:

Författaren Kim Hyuangkeum har studerat geografi och klassisk koreansk litteratur på Söuls universitet. För närvarande skriver hon barnböcker, översätter till koreanska och ger ut böcker.

Illustratören Choi Sukhee studerade industrikonst på Söuls universitet. Nu illustrerar hon barnböcker. Hon har fått flera fina utmärkelser, bland annat vid Porim-tävlingen år 2000 och vid Asienbiennalen i Japan 2002.

Utdrag ur recensionerna:

"... en nästan magisk faktabok om kartor... Choi Sukhee har inspirerats av de gamla kartorna och målat böljande landskapsplanscher från forntid fram till våra dagar. I sin form mellan panorama och karta gör de kartornas stilisering naturlig och begriplig - och inte minst till en intagande skönhetsupplevelse."
Nisse Larsson, Dagens Nyheter

"Som en början på höstens kartäventyr kan man med fördel läsa Världen i kartan av Choi Sukhee och Kim Hyangkeum, båda från Söul i Sydkorea. Det är en pedagogisk och vacker bok om människans vilja att ordna och begripliggöra sin omvärld. Här berättar de hur kartritandet föds i viljan att ordna vardagen, för att hitta tillbaka till jaktmarkerna, till exempel.

Och hur man kunde ställa sig på en höjd och rita en karta. Och så kan man få ovärderliga tips som: 'På dagen kan man se vilket väderstreck det är genom att titta på skuggan. Stick en pinne i marken. Solen stiger upp i öst och går ner i väst. Pinnens skugga går från vänster till höger. Vänster sida är väster, höger sida är öster, bakåt är söder och framåt är norr!'."
Dan Hallemar, Expressen

Länkar:

Världen i kartan - Dan Hallemar i Expressen

Världen i kartan - Lena Kåreland i Svenska Dagbladet

Bokfakta:


Författare: Kim Hyangkeum
Illustratör: Choi Sukhee
Originalets titel: Sesang ul tamun kurim, chido
Översättare: Ahryun Gustafsson
Grafiskt arbete: Håkan Liljemärker
ISBN: 978-91-85133-72-7
Utgivningsår: 2008

Boken är utgiven med stöd av Korea Literature Translation Institute

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar