onsdag 7 juli 2010

Blunda och öppna ditt fönster

Dung är 10 år och bor i en by på landet i Vietnam. Här finns varken TV eller datorer, men det betyder inte att man har det tråkigt, särskilt inte om man är barn. Dung leker med sina kompisar och hittar på egna äventyr som ibland blir nästan litet för farliga.

Han funderar på livet och döden, på kärleken och på hur man ska leva sitt liv på bästa sätt. Det är inte alltid så lätt. Till exempel finns ju tiggarpojken Dau, som Dung är så nyfiken på men ändå alltid lyckas bli ovän med. Och när hans bästa kompis Ti hamnar i livsfara tvingas Dung bryta ett löfte för att rädda honom...

Blunda och öppna ditt fönster har fått ett fint pris också: Peter Pan-priset, som delas ut av den svenska sektionen av IBBY, International Board on Books for Young People. Du kan läsa mer om det priset här.

Vill du läsa fler böcker från Vietnam? Då kan du prova barnboksklassikern En syrsas memoarer av Tô Hoai.

Om författaren:

Nguyen Ngoc Thuan föddes 1972 och kommer från Binh Thuan i Vietnam. Han har skrivit flera prisbelönta böcker för barn och arbetar som illustratör för en ungdomstidskrift i Ho Chi Min-staden.

Några utdrag ur recensionerna:

"Författaren skildrar på ett väl genomfört och mycket trovärdigt sätt den dramatik och spänning som ryms i den lilla världens vardagsbekymmer och glädjeämnen. Språket är mycket varsamt, väl utmejslat och präglas av poetisk enkelhet och eftertänksamhet. Skildringen av huvudpersonens tankar och agerande genomsyras av en sympatisk och charmerande naivitet, samtidigt som en avväpnande humor hela tiden lurar i bakgrunden."
Jan Nilsson, Bibliotekstjänst

"Det är avslappnande och roligt att läsa denna bok som är skriven på ett så enkelt sätt. Det är lätta meningar och lätta ord, svåra saker förenklade genom ett barns ögon som får en att undra varför vuxna alltid ska komplicera saker så? Korta historier om vardagliga saker som ofta har ett budskap. Det du ser som en brist hos dig själv - som en sned tand - är i själva verket det som gör dig speciell."
Johanna Wilkens, Tidningen Kulturen

Länkar:

"Jag hjärtar Nguyen Ngoc Thuan" - Gröna Rummet
Om Blunda och öppna ditt fönster hos La Bibliofille
Visdomsord för stora och små - Johanna Wilkens i Tidningen Kulturen

Bokfakta:

Författare: Nguyen Ngoc Thuan
Originalets titel: Vua Nham Mat vua Mo Cua So
Översättare: Hoai Anh Tran
Formgivning: Håkan Liljemärker
ISBN: 978-91-85133-74-1
Utgivningsår: 2007

1 kommentar:

  1. Fin berättelse och intressant för en textanalys. Kan emellanåt kännas upprepande, men dock förtydligas budskapen mer och mer för varje kapitel.

    SvaraRadera