onsdag 7 juli 2010

En syrsas memoarer

En syrsas memoarer av Tô Hoài handlar om syrsan Dê Mèn, som är kaxig, stolt och inte särskilt snäll. Han föraktar dem som är svaga och mobbar dem som inte kan försvara sig.

Men så en dag blir han tillfångatagen av två barn. Som fånge tänker han över sitt liv och förstår hur dum han har varit.

Till sist lyckas Dê Mèn rymma och ger sig ut på en lång resa. På vägen skaffar han sig både vänner och fiender, och så småningom hittar han också ett mål med sitt liv – han ska skapa fred i insektsvärlden! Men det är lättare sagt än gjort ...

Om författaren:

Tô Hòai har skrivit mer än 200 böcker och är en av Vietnams mest kända författare. Berättelsen om syrsan Dê Mèn publicerades första gången redan 1942 och har blivit en riktig barnboksklassiker. Tô Hòai skriver för både barn och vuxna, och är fortfarande aktiv, trots att han är över 80 år.

Några utdrag ur recensionerna:

"Att beskriva insekternas lilla värld, som är belägen så nära marken, ger en viss stämning. (...) Fast egentligen är det ju människornas utsatta tillvaro som speglas i syrsans spännande upplevelser. Hans liv är våldsamt: fångenskap, rymningar, slagsmål och till slut stora krig mot gräshoppor och myror. Boken mynnar dock ut i en fredspredikan. Alla arter blir bröder och syrsan kan se tillbaka på sitt liv med tillfredsställelse. Fabelns sensmoral blir optimistisk."
Ying Toijer-Nilsson, Svenska Dagbladet

"Läst som en moralisk historia i naturens och insekternas värld är den både ljudlig och full av drastiska äventyr."
Margareta Wiman, Östgöta Correspondenten

Bokfakta:

Författare: Tô Hoài
Illustratör: Xuan Khoi
Originalets titel: Dê Mèn Phiêu Luu Ký
Översättare: Anna Gustafsson Chen och Mimmi Bergström
Grafiskt arbete: Magnus Karlsson Frost
ISBN: 91-85133-65-5
Utgivningsår: 2006

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar