onsdag 7 juli 2010

En evighet i Tanger

Gawa, en ung man från Gnasville - en påhittad stad som symboliserar alla afrikanska storstäder - befinner sig i Tanger efter en lång resa. I denna stad, alldeles utanför den europeiska fästningen, väntar Gawa på ett tillfälle som troligtvis aldrig kommer att dyka upp. Han berättar om sina strapatser: till fots, till häst och i bil; genom främmande länder, brännande öknar, stränga poliskontroller...

Gawa beskriver också den tryckta stämningen på Tangers gator och hoppet om ett annat liv, på en annan plats. Hans berättelse skildrar flyktingarnas omänskliga situation i händerna på smugglare och mafiosos, som lurar de desperata männen på deras pengar och tvingar kvinnorna till prostitution. Ska drömmen om ett liv i Europa någonsin bli sann?

En evighet i Tanger är en grafisk roman om en verklighet vi sällan möter och ofta inte vill kännas vid.

Om författaren och illustratören:

Faustin Titi föddes 1971 och har examen från Ecole de beaux-arts i Abengourou (Elfenbenskusten). Han började sin karriär på olika mediaföretag i sitt hemland, och blev så småningom illustratör och karikatyrtecknare, först i Abidjan, sedan i Europa. Han har bland annat arbetat för Courrier ACP-UE, Gazette de la Francophonie, Grain de Sel och Gri-Gri International. I Europa har han fått pris för sin berättelse Snuten i Gnasville (Le flic de Gnasville, text av Eyoum Nganguè), för dess diskussion om mänskliga rättigheter. En intervju med Faustin Titi, som gjordes under hans besök i Sverige 2007, hittar du på bloggen Den hemliga trädgården.

Textförfattaren Eyoum Nganguè är journalist från Kamerun och var tidigare samordnare för den satiriska tidskriften Messager-Popoli. Han lämnade Kamerun 1997, efter att ha fängslats för sina texter, och lever för närvarande i Paris där han leder organisationen JAFE (Journalistes Africains en Exil). Han arbetar för ett flertal tidningar och radiostationer. Han har även tidigare samarbetat med Faustin Titi, och har prisbelönats för deras gemensamma verk, Snuten i Gnasville.

En evighet i Tanger publicerades först av kulturkooperativet Lai-Momo i serien Africa Comics, ett EU-projekt med syfte att lyfta fram afrikanska serier och grafiska romaner. Mer om projektet och de olika publikationerna hittar du på Africa Comics egen webbplats.

Utdrag ur recensionerna:

"Bilderna är avskalade och realistiska, läsningen förs fram som i en film i slow- motion. Det känns, sorgligt nog, som en helt sann berättelse. Den är vacker, hemsk och nästan utan hopp. Aldrig har jag läst ett seriealbum som starkare är ett inlägg i en viktig global samhällsfråga."
Eva Wahlström, Borås Tidning

"Då och då kommer det enstaka böcker som ger en inblick i en annan och för det mesta outforskad värld. Så känns det med En evighet i Tanger, ett seriealbum i den fransk-belgiska traditionen, skrivet och tecknat av skapare med rötterna i den afrikanska kontinenten."
Fredrik Strömberg, Komika Magasin


Länkar:

Intervju med Titi Faustin på bloggen Den hemliga trädgården

Bokfakta:


Författare: Eyoum Nganguè
Illustratör: Titi Faustin
Originalets titel: Une eternité à Tanger
Översättare: Anna Gustafsson Chen
Grafiskt arbete: Anita of Sweden
ISBN: 978-91-85133-67-3
Utgivningsår: 2007

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar