onsdag 7 juli 2010

De lata barnens bok

Döingarna bodde i ett förortshus. Någonstans måste de ju bo. De levde ett stillsamt liv och kom bra överens med varandra.

De spelade och sjöng. Men en dag kom det en annorlunda döing som skulle bo hos dem. En riktigt jobbig en. Han sprang så det bullrade upp och ner i trapporna och runt huset och han skrek. Han höll på hela tiden. Att han orkade! Men det gjorde han.

"Så uppför sig inte döingar", fick han veta, men det brydde han sig inte om. Han smällde i dörrarna och gnisslade tänder och pruttade. De ordentliga döingarna skakade på huvudena: "Han gör våra liv till ett helvete. En sån förskräcklig historia.


Hur det går för de stackars döingarna får du veta om du läser De lata barnens bok. Där finns också 20 andra korta och absurda berättelser, som bland annat handlar om en pappa som läser tidningen så noga att han försvinner in i den, en dinosaurie som dyker upp på toaletten och en igelkott som blir kändis när han skriver en bok.

Om författaren och illustratören:

Peeter Sauter föddes 1962 och bor i Estland. Han började skriva i slutet av 1980-talet och har blivit mest känd för sina böcker för vuxna, som ofta har orsakat stort rabalder för sin fräckhet och utmanande stil.

Peeter Sauter har också skrivit två barnböcker, Barnens bok (Laste raamat) som kom ut 2004, och De lata barnens bok, som nu finns i svensk översättning. Den första skrev han tillsammans med sina barn, men när det var dags för den andra hade de ingen lust att berätta fler historier för sin pappa. Därför fick boken sin titel (åtminstone är det författarens officiella förklaring).

Alvar Jaakson är estnisk konstnär och illustratör som illustrerat flera barn- och ungdomsböcker, men också arbetat med bild i reklam och marknadsföring.

Utdrag ur recensionerna:

"Boken utmanar vedertagna tankar om hur en barnbok bör vara utformad ... Varje uppslag bjuder på en berättelse med delvis färglagda illustrationer, mestadels i stil med seireteckningar, vilka ger berättelserna ännu mer liv. Boken inspirerar barn till att vara påhittiga och fantasifulla."
Joanna Jansson, Bibliotekstjänst

Länkar:

Dagens bok om De lata barnens bok

Bokfakta:

Författare: Peeter Sauter
Illustratör: Alvar Jaakson
Originalets titel: Laiskade laste raamat
Översättare: Madli Björck
Grafiskt arbete: Dan Mikkin
ISBN: 978-91-85133-73-4
Utgivningsår: 2007

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar