onsdag 7 juli 2010

Spöktåget

"Tag plats! Dörrarna stängs!"

Ett tåg lämnar stationen fullt med spöken och monster av alla de slag. Vart kan de vara på väg? Spöktåget tuffar runt och plockar upp en massa olika spöken och underliga varelser som ska på besök i människornas värld. Den japanska mytologins alla mystiska spöken och övernaturliga varelser dyker upp på bilderna - roliga och intressanta, men inte skrämmande.

Succéboken Spöktåget är en färgstark och fascinerande bok med få ord och många bilder för de yngre barnen, som belönades med en av Peter Pans silverstjärnor för 2009.

Utdrag ur recensionerna:

"Över himlavalvet, ner i underjorden och in till stadskärnan går färden. Mörkerplan, Kalltorget och Människocentralen är några stationer Spöktåget stannar på. När Peter Pan-priset, som är det enda svenska pris som uppmärksammar översatt barn- och ungdomslitteratur, nyligen delades ut knep den japanska bilderboken Spöktåget silverplatsen. Det är en fängslande bok med få ord och ett säreget bildmaterial.

Rintaro Uchidas text löper som ett diskret band i överkant, vaggar in rytmen, påminner om anhalterna och manar till överraskande handlingar hos passagerarna. Det är sparsmakat, på gränsen till torrt, men nog skapar Uchida flera dramatiska situationer med sin komprimerade textsvans. Runt och i det draklika tåget tecknar Shigeo Nishimura en brokig skara fluffiga spöken, lurviga monster och enögda varelser. Deras mål med resan är lika överraskande som Nishimuras färgsprakande, suggestiva och mytiska bilder är fascinerande. Att resa med Spöktåget är absolut inte otäckt, men mycket spännande."
Jonna Fries, Smålandsposten

"Trots en monsterkavalkad med underliga, fantasifulla varelser är berättelsen aldrig skrämmande utan har en humoristisk och lekfullt poetisk ton. Och även om boken vimlar av japanska och kinesiska mytologiska varelser och symboler används dessa i humoristisk tappning.

Kanske visar denna överraskande och finurliga bilderbok hur befriande det kan vara att ge sig ut på en resa, i verkligheten eller i fantasin, och att se vardagen och sina medmänniskor med nya ögon?"
Elina Druker, Svenska Dagbladet

Länkar:

Suggestiv tågresa befriar vardagen - Elina Druker i SvD
Spöktåget - Jonna Fries i Smålandsposten
Fantastisk bok, fantastiskt förlag - Bokunge
Dagens bok om Spöktåget
Mats Kempes text för IBBY-bladet och Den hemliga trädgården om Spöktåget, i samband med Peter Pan-priset.

Vill du provläsa några sidor ur Spöktåget? Klicka på bilden nedan och bläddra vidare!


Bokfakta:

Författare: Rintaro Uchida
Illustrationer: Shigeo Nishimura
Originalets titel: Obake densha
Översättare: Asuka Ukai
Grafiskt arbete: Anna Markevärn
ISBN: 978-91-86307-16-5
Utgivningsår: 2009

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar