onsdag 7 juli 2010

Vänner

Kiyama, Yamashita och Kawabe är tre 12-åriga pojkar som funderar på många av livets mysterier. Mest fascinerande är döden. Ingen av dem har sett en död människa. Men den där gamle gubben i det fallfärdiga huset en bit bort, borde inte han vara på väg att dö snart? Pojkarna bestämmer sig för att spionera på honom. Men den gamle mannen spionerar tillbaka, och innan de vet ordet av har en ovanlig vänskap tagit sin början...

Vänner är en varm och tankeväckande barnbok som redan har översatts till ett antal språk. Den har också filmatiserats och vunnit flera internationella barnbokspriser.

Om författaren:

Kazumi Yumoto har skrivit en rad prisbelönta barn- och vuxenböcker. Hon började sin karriär som musiker och kompositör, men är numera författare på heltid. Hon bor i Tokyo.

Utdrag ur recensionerna:

"Originell läsning för dem som likt bokens tolvåriga pojkar grubblar över döden och livet, glömska och minnen. Existentiella frågor vi är förtrogna med får här en touche av en fjärran kultur och samtidigt lär vi oss något om japanskt skolpojksliv."
Ying Toijer-Nilsson, Svenska Dagbladet

Bokfakta:

Författare: Kazumi Yumoto
Originalets titel: Natsu no niwa
Översättare: Eiko och Christer Duke
Formgivning: Håkan Liljemärker
ISBN: 978-91-86307-15-8
Utgivningsår: 2009

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar