onsdag 7 juli 2010

Mamy Wata och monstret

Mamy Wata, vattnets drottning, simmar lugnt omkring i en stor flod när hon får höra att ett fruktansvärt monster bråkar med människorna som bor vid floden. Hon bestämmer sig för att hjälpa till och gömmer sig i grottan där monstret bor. När monstret börjar gråta i sömnen förstår hon att det är olyckligt. Vad kan hon göra för att trösta det?

Inspirerad av de traditionella myterna om Mamy Wata, en vattenande som ibland framställs som en sjöjungfru med fiskstjärt, ibland helt och hållet som kvinna, och vars huvuduppgift är att hela och läka sjukdomar, visar Veronique Tadjo på ett enkelt och tydligt sätt hur det som tar sig uttryck som elakhet kan ha sin rot i en djup smärta.

Veronique Tadjo har en egen webbplats där man kan läsa mer om hennes böcker och konst på franska eller engelska!

Om författaren:

Veronique Tadjo kommer från Elfenbenskusten men har också bott i Frankrike och USA. Hon har skrivit en lång rad barn och ungdomsböcker på både franska och engelska och räknas som en av de största afrikanska barnboksförfattarna, men hon har också skrivit fler böcker för vuxna. Veronique Tadjo illustrerar sina böcker själv och både i sitt skrivande och i sitt konstnärsskap blandar hon moderna idéer och tekniker med gamla berättelser och traditioner.

Utdrag ur recensionerna:

"Boken är en berättelse om hur elakhet och ondska kan förvandla en person, och att det krävs vänlighet och kärlek för att göra det bra igen. Att det goda döljer sig bakom det onda återspeglas även i bilderna. Boken myllrar av klara, starka färger och mönster. Monstret, som till formen liknar en stor snigel eller skalbagge, skildras enbart med varma färger. Mamy Wata själv har en färgsprakande fiskstjärt och ett lika färgsprakande hår, där tjocka testar böljar rakt ut med en närmast hotfull rymlighet som vore hon Medusa själv ... Den stora behållningen är utan tvekan Veronique Tadjos sjudande bilder."
Åsa Warnqvist, Svenska Dagbladet

Länkar:

Mamy Wata och monstret - Åsa Warnqvist i Svenska Dagbladet

Bokfakta:

Författare och illustratör: Veronique Tadjo
Originalets titel: Mamy Wata et le monstre
Översättare: Matilda Wallin
Grafiskt arbete: Marina Wiking
ISBN: 978-91-85133-89-5
Utgivningsår: 2008

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar