onsdag 7 juli 2010

Otroso: senaste nytt från underjorden

Det finns många versioner av hur allt började. Själv är jag övertygad om att Hugo var den som fick idén att skapa en annan värld. ’En annan värld’ är bara ett uttryck, men bättre kan man inte säga det. Det var en annan värld, en annan plats, med andra spelregler. Och jag antar att alla tyckte att Ariadnes kök var den bästa platsen att skapa den på. Ariadne, som mycket väl visste att när man vill skapa något nytt behöver man genast ett ord, föreslog att de skulle kalla den andra världen för Otroso.

Fem vänner bygger en underjordisk labyrint, en tillflykt undan gängvåld och en plats där de kan vara sig själva. Men en förrädare tar sig in ibland dem och snart hotas Otroso – den andra världen.

Otroso har fått ett svenskt barnbokspris 2008: en av de silverstjärnor som delas ut av svenska IBBY (International Board on Books for Young People) i samband med deras Peter Pan-pris.

Om författaren:

Graciela Montes bor i Buenos Aires i Argentina, där hon arbetar på institutionen för filosofi och litteratur vid Buenos Aires universitet. Hon har skrivit mer än ett dussin barn- och ungdomsböcker som har översatts till så olika språk som tyska, italienska, koreanska, thailändska och portugisiska.

Graciela har också skrivit böcker för vuxna, både skönlitteratur och faktaböcker. Tillsammans med författarinnan Ema Wolf skrev hon 2005 romanen El Turno del Escriba, som vann världens största spanskspråkiga litteraturpris, Premio Alfaguara. Boken handlar om krigsfången Rusticello som en dag får en medfånge vid namn Marco Polo och börjar skriva ner hans fantastiska historia.

I november 2004 besökte Graciela Stockholm. Lite mer om det besöket hittar du här.

Annakarin Thorburn, som har översatt Otroso, passade på att göra en intervju med henne: ”Man kan hitta en tråd och följa den, världen är alltid vidare än man tror”. Intervjun finns att läsa i tidskriften Karavan 2005:1. I samma nummer kan du även läsa Gracielas novell ”Fläthämnd” – en berättelse om ett hår med hundra tovor och en kam som liknar en krokodil ...

Några barn- och ungdomsböcker av Graciela Montes:
  • Historia de un amor exagerado (Berättelse om en överdriven kärlek, 1987);
  • A la sombra de la Inmensa Cuchara: informe confidencial (I den gigantiska skedens skugga: hemligstämplad rapport, 1993);
  • Aventuras y desventuras de Casiperro del Hambre (Strykarhunden Casiperros öden och äventyr, 1995);
  • Tengo un monstruo en el bolsillo (Jag har ett monster i fickan, 2000)
Kan du spanska? Då kan du läsa de här och ännu fler böcker av Graciela Montes. Du kan låna dem på ditt bibliotek. Be din bibliotekarie att beställa de böcker just du vill läsa!

Bokfakta:

Författare: Graciela Montes
Originalets titel: Otroso: últimas noticias del mundo subterráneo
Översättare: Annakarin Thorburn
Grafiskt arbete: Håkan Liljemärker
ISBN: 978-91-85133-64-2
Utgivningsår: 2007

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar