tisdag 6 juli 2010

Papa Diops taxi

En av de allra första böcker Trasten gav ut när vi startade år 2006 var Papa Diops taxi av Christian Epanya, en bilderbok som med färgglada illustrationer berättar om hur Papa Diop och hans brorson Sène kör sin röda taxibuss fram och tillbaka mellan Dakar och Saint Louis i Senegal. Varje dag är ett nytt äventyr och man vet aldrig vad som väntar runt nästa krök. Sène och Papa Diop möter bilförsäljare, brottare, fina damer, spåmän, brudpar och många, många andra. Födelse och död, sorg och glädje - hela livet får plats i Papa Diops taxi.

Om författaren och illustratören:

Christian Epanya kommer från Kamerun, men bor numera i Frankrike. Redan som liten drömde han om att bli konstnär, men eftersom det inte fanns någon konstskola i Kamerun på den tiden utbildade han sig till biolog. Först när han var över 30 fick han möjlighet att ägna sig åt konst och då kom framgångarna snabbt.

1992 vann han illustratörspriset vid barnboksmässan i Bologna och 1993 fick han Prix Unicef. Vid det här laget har han skrivit och illustrerat en lång rad barnböcker och även haft ett flertal utställningar med sina verk.

Papa Diops taxi blev en succé och sålde snart slut. Men nu finns den att få i nyutgåva hos En bok för alla. Fler böcker av Christian Epanya kommer förhoppningsvis ut på Trasten längre fram.

Några utdrag ur recensionerna:

"Bilderna sprakar av färg och myllrar av folk i de traditionella brokiga dräkterna (...) Med sina detaljerade bilder vill Epanya visa ett välmående folk i prydliga städer med vackra byggnader, där den forna kolonialmaktens spår lever kvar i franska skyltar."
Ying Toijer-Nilsson, Svenska Dagbladet

"En värld skulpterad i färg. Det prunkar oemotståndligt och välkomnande kring Papa Diops taxi."
Margareta Wiman, Östgöta Correspondenten

"Hans enkla raka texter i Papa Diops taxi kompletterar väl bildernas starka uttryck, likt en återhållen berättarröst medan dramat pågår framför våra ögon."
Maria Herngren, Fönstret

Länkar:

Sprakande vardag i Dakar - Ying Tojier Nilsson i SvD
Milkbartoilet om Papa Diops taxi

Bokfakta:

Författare och illustratör: Christian Epanya
Originalets titel: Le Taxi-brousse de Papa Diop
Översättare: Anna Gustafsson Chen
Grafiskt arbete: Markus Karlsson Frost
ISBN: 91-85133-66-3
Utgivningsår: 2006
Ursprungligen utgiven på Syros (Frankrike)

1 kommentar:

  1. Underbar i sin enkelthet, helt enkelt.
    Färgsprakande bilder som kompletteras av den korta och koncista texten. Budskap, tolkning och tomrum finns det bra med. Härlig bok för lågstadiet.

    SvaraRadera