onsdag 7 juli 2010

Dominic - den förälskade hästen

Boken om Dominic - den förälskade hästen av Vytautas V. Landsbergis och Sigute Ach var den andra bok vi gav ut på Trasten. Den handlar om vildhästen Dominic som en dag får syn på en blomma som slagit ut i en ljuvligt, blå färg. Detta möte leder Dominic ut på en lång resa fylld med spännande möten, äventyr och en längtan hem igen, till den blå blomman som han blivit förälskad i.

Men först hinner han precis undan den vresiga frosten och träffar sedan en isbjörn som han under en del av resan färdats tillsammans med på ett isflak. En inte helt ofarlig färd eftersom isbjörnen gärna vill äta upp Dominic. Men mot ett löfte om att Dominic ska hjälpa isbjörnen så går allt bra.

Dominic möter även kameler och hemlighetsfulla apor, för resans mål ligger i Afrika. Efter en lång vandring i sandstorm tror Dominic att han blivit galen för han hör röster som är överjordiskt sköna. I en dröm under ett apbrödsträd har han gått vilsen men drömmen har fel och Dominic når slutligen platsen han söker efter. Så småningom kan han även, med hjälp av nyfunna vänner, återvända till sin älskade blåklint som tryggt ligger och väntar på att Dominic och våren ska komma tillbaks igen.

Om författaren och illustratören:

Vytautas V. Landsbergis har studerat filosofi och film i Litauen, och arbetar som både författare och filmare. Han har skrivit poesi och teater för vuxna, men också flera barnböcker. Dessutom är han duktig på att spela gitarr och sjunga!

Sigute Ach är välkänd barnboksillustratör och har illustrerat en rad böcker.

Några utdrag ur recensionerna:

"Den lilla boken är drömskt nyckfull med lustiga infall och ter sig närmast surrealistisk. Dess poetiska stämning förstärks av akvareller, än skira och luftiga, än i mättade färger som den starkt blåa blomsterängen eller den gröna hagen, som lånar sin färg också åt hästen."
Ying Toijer-Nilsson, Svenska Dagbladet

"Det ligger ett märkligt skimmer över Vytautas V Landsbergis (inte att förväxla med Litauens före detta president) och den kvinnliga konstnären Sigute Achs gemensamma skapelse ”Dominic – den förälskade hästen”. Humoristisk, poetisk, filosofisk, romantisk, svår att beskriva. Liksom född i en spilta full av drömmar. Ömt ryktad med skrattlysten borste och matad med en stadig hink längtan, en stor krubba hopp, ett stort fång kärlek. Och en gränslös äng av frihet."
Margareta Wiman, Östgöta Correspondenten


Bokfakta:


Författare: Vytautas V. Landsbergis
Illustratör: Sigute Ach
Orginalets titel: Arklio Dominyko meilè
Översättare: Anna Harrison
Grafiskt arbete: Victoria Bergmark
ISBN: 91-85133-68-X
Utgivningsår: 2006

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar